گويا در روزگار کهن نخستين هنرمنديهاي انسان از نقش و نگار ظرفهاي گلي آغاز شده است که در آن هنگام بدون کمک چرخهاي کوزه گري و به ياري سرانگشتان مي ساختند و در کوره هاي نخاله مي پختند. اکنون پس از سپري شدن چند هزار سال هنوز هم نگارگران سفالينه ساز براي بيان انگيزه ها و آرزوها ي زندگي به نقش و نگار کاسه کوزه ها مي پردازند. با اين تفاوت که نقش و نگارهاي عاميانه اين روزگار با پرتو آرزوي انسانهايي نگاشته مي شود که درسايه روشن نيازمنديهاي زندگي کنوني سر مي برند.
هم اکنون مهمترين مراکز توليد سفال در استان همدان، لاله جين- در حدود 25 کيلومتري همدان- و فرسفج در شهرستان تويسر کان است. سفالينه هاي لالجين از ديد تاريخ ساخته شدن به دو بخش است : نخست آنکه تا هفتاد هشتاد سال پيش و ديگر آنها که تا بيست سي سال پيش هم ساخته مي شد.
تفاوت اين دو از نظر شکل کاسه، لعابها، نقش و نگارها و روش قلم زني آشکار است. در بخش نخست کاسه ها را اندکي بزرگتر و دهان بازتر مي بينيم و نقش و نگارها و گوناگوني لعابها زياد تر و قلم زني ها با باريک بيني و درنگ بيشتر انجام گرفته است. پيداست که قلم مو با آهستگي مي گشته است و نگارگر سفالينه ساز سپري شدن زمان را احساس نمي کرد و رها از گرفتاريهاي زندگي در انديشه هاي هنرمندانه خود غرق بود و مي خواست که جايي از کاسه را بي نقش و نگار نگذارد پس هر جا را به نقشي مي آراست، ولي هشيار بود که مبادا هماهنگي نقشها را برهم ريزد.
با اينکه قرينه سازي را به کار مي گرفت از طرح نقشهاي گوناگون کوتاهي نمي کرد. جايي را نقش مرغ و جايي ديگر را نقش ماهي، در کاسه اي نقش طاووس و در کاسه اي ديگر چهره زن را نگاشته است، زني با ابروهاي سياه و کماني و پيوسته، با چشماني بادامي و بزرگ به تناسب همان ابرو. آشکار است که آنچه را هنرمند از زيبايي معشوق در پندار داشت بسيار درخشانترو شيواتر از نقش اين کاسه بود.
در کاسه هاي همان بخش نخستين نقش پرنده و ماهي زياد طرح شده است. پرنده مي تواند از يک سو نشانه باغ و سرسبزي باغ و از سوي ديگر نشانه آرزوهاي برگزيده و آسماني هنرمند باشد. ماهي هم زيباست و هم پاک چون در آب زيست مي کند و آب همواره مطلوب ما ايرانيان بوده و هست.
يکي ديگر از مشخصات همين کاسه هاي بخش نخستين اين است که نقش و نگارها را تنها به ياري خط و سطح که بالعابهاي رنگين پوشيده است نگاشته اند و سايه روشنها و تيرگي هائي را که سبب ابهام است و از صراحت و رسائي مي کاهد به کارنياورده اند.
اين کاسه هاي گلي را بالعاب سفيدي پوشانده اند که شبيه ظرفهاي چيني شده است. البته به اندازه چيني محکم و ظريف نيست ولي از بدل چيني بهتر است. البته پانزده بيست سال است که لا له جين ها به سبب جنبه هاي تجارتي کار و پيشه خود را از نگاشتن نقش و نگار بر سفالينه ها چشم پوشيده اند و راستي که ارزشهاي هنري کار خود را فداي کم ارزشيهاي داد و ستد کردند. در حال حاضر، سفالسازي در لاله جين همدان، اگر چه به لحاظ کمي و تعداد دست اندرکاران و ميزان توليد سالانه، افزايش چشمگيري نسبت به گذشته و حتي هر سال نسبت به سال پيش، يافته است اما روز به روز از ميزان توليد سفالينه هايي که شاخص لاله جين همدان بود و با رنگهاي فيروزه اي، سبز، خردلي و قهوه اي مشخص مي شد و توليدات کاملاً مصرفي را شامل مي شد و به مرور زمان شاهد کاهش نسبي کيفيت و نقش ها هم بوده ايم گو اينکه هنوز هم سفال سازي در لاله جين، “هنر- صنعت” مطرح استان همدان بوده و لاله جين بزرگترين مرکز سفالگري ايران است.
يكي از مهمترين رشته هاي صنايع دستي استان همدان سفال و سراميك است كه داراي شهرت جهاني است . مركز اصلي توليد اين رشته در شهر لالجين مي باشد . قدمت توليد سفال و سراميك در اين منطقه به 700 سال پيش مي رسد . وجود اساتيد و هنرمندان برجسته در اين ديار و تنوع در توليدات اين رشته بسيار است . بعنوان مثال توليد انواع ظروف مصرفي ، ظروف تزئيني و آثار هنري ، انواع تنديس ، توليدات سراميك لعابدار ، نقاشي شده و بدون نقاشي ، خام پخت با نقاشي هاي زير لعابي ، تلفيق سفال با چرم ، چوب ، پارچه ، گل ، خرمهره و . . . كه اين محصولات توليدي در نزديك به 700 كارگاه سفال و سراميك شهر لالجين را بصورت نمايشگاهي زيبا و ويتريني ارزنده با عرضه در بيش از يكصد فروشگاه و نمايشگاه به نمايش در آورده است و اغلب محصولات توليدي علاوه بر شهرستانهاي استان بخصوص مركز استان در سراسر كشور و بخشي نيز به خارج از كشور صادر مي گردد .
طراحي نقوش مينياتوري بر روي صفحه كاغذ و بدنه سفالي ، گلدانها و كتيبه ها با ذوق هنري بسيار بالا توسط هنرمندان اين رشته در اغلب نقاط استان بخصوص همدان صورت مي پذيرد .
طراحي نقوش سنتي و مدرن بر روي بدنه سفالي و سراميك كه به روش : نقاشي روي بدنه لعابي ، نقاشي زير لعابي ، نقاشي هاي رنگ و روغن ،نقاشي آب طلا صورت مي پذيرد . كارگااههاي نقاشي بيشتر در لالجين ، همدان و بطور پراكنده تعدادي نيز در ساير شهرستانهاي استان فعال هستند .
ساخت ظروف شيشه اي بي رنگ و الوان به روش سنتي (دميدن هوا به دورن مواد مذاب شيشه) . در گذشته اي نه چندان دور كارگاه هاي توليد ظروف شيشه اي در برخي از مناطق استان وجو داشتند ليكن فعاليت اين رشته قدري كم رونق شده است .
طراحي نقوش سنتي ، اسليمي ، ختايي و گل و بته با آب طلا بر روي بدنه ظروف شيشه اي سنتي (انواع گلاب پاش ، شكلات خوري ، لوستر ، ميوه خوري و . . . ) با ظرافت و زيبايي خاصي صورت مي پذيرد . اين هنرمندان عمدتا” در شهر هاي همدان ، ملاير و لالجين فعال هستند.
اجراي طرح هاي برجسته و فرو رفته و يا مات كاري سطح شيشه (سن بلاست) بر روي بدنه شيشه اي با استفاده از ابزار ساده و ايجاد اشكال مختلف و زيبا بر روي ظروف مصزفي و تزئيني شيشه اي همچون پارچ و ليوان ، ميوه خوري ، شكلات خوري ، لوستر و . . . صورت مي پذيرد .
ساخت قاب هاي چوبي بسيار نفيس با اجراي طرحهاي زيبا و سنتي به دو روش كنده كاري روي چوب (منبت) يا قالبي روي بدنه قاب انجام مي گيرد . كارگاههاي قاب سازي عمدتاگ در شهرستان رزن (روستاي كاج) ، همدان ، ملاير و تويسركان فعال هستند .